NATURIS
Stervensbegeleiding

Stervensbegeleiding

Stervensbegeleiding
Zoveel vragen zijn er als we weten dat er een einde aan dit leven gaat komen. Het is onbekend gebied voor ons, niemand die ons kan vertellen hoe en wat. Of we horen zoveel verschillende meningen, geloofsovertuigingen en dergelijke dat het nog moeilijker wordt.

Angst voor het onbekende is dan een logisch gevolg. Spanningen, onrust, bang zijn en onzekerheid kenmerken die laatste levensfase vaak.

Uit ervaring is mij gebleken dat de ontspannende energie van Reiki verzachtend werkt op bovenstaande emoties. De energie is meestal verstoord in deze fase. Door daar meer balans in te brengen zal er rust ontstaan, en kan de persoon wellicht makkelijker loslaten. Juist het vasthouden aan het leven en een ieder die daar bijhoort brengt zoveel spanning met zich mee en maakt het moeilijker om rustig over te gaan. Soms brengt een enkele behandeling al zoveel rust en vertrouwen dat het loslaten vrijwel spontaan gebeurt.

Dieren
Het baasje kan niet zonder me. Het is hier nog zo leuk. Laat me gaan. Ik wil dat deze pijn weg gaat. Hoe moeten ze nou verder zonder mij? Kijk hoe verdrietig mijn baasje is……..

Ook dieren voelen spanning, angst, pijn, onzekerheid en verdriet in hun laatste levensfase. Die van zichzelf, maar zeker ook die van hun baasje of eigenaar.

Het baasje/eigenaar projecteert veelal zijn verdriet op het dier. Hij/ zij laat het dier voelen dat ze niet zonder hen kunnen, hoe vreselijk het is als ze zouden sterven, en hoe verder dan. Dieren zijn zeer gevoelig en betrokken bij hun mensen, daardoor vechten ze vaak tegen de dood omdat wij zonder hen niet verder zouden kunnen. Dit geeft het dier nogal wat spanning en onrust in die fase. Door ons grote verdriet sterft het dier vaak onrustig, en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Reiki zorgt voor ontspanning bij het dier. Counseling zorgt voor de relatie tussen het dier en zijn mens. Als je elkaar begrijpt ga je anders met de situatie om en kun je in plaats van verdrietig op dat moment misschien dankbaar zijn voor alles wat het dier voor jou betekend heeft. Je kunt duidelijk maken dat je ook zonder het dier verder kunt en hem zo die rust geven om los te kunnen laten.

Tijd en ruimte voor ons verdriet zal later plaats kunnen vinden. Het dier komt nu eerst, dat kunnen we nog voor hem doen in deze laatste fase. Rust en vertrouwen geven.